Translate

Претражи овај блог

Укупно приказа странице

ПоРтАл

ПоРтАл
Сазвежђе З

среда, 1. јул 2015.

СРБИЈА сматра да би усвајање британске резолуције о Сребреници било непотребно, штетно и изазвало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на простору читавог Западног Балкана...

СРБИЈА сматра да би усвајање британске резолуције о Сребреници било непотребно, штетно и изазвало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на простору читавог Западног Балкана, и зато позива чланице Савета безбедности да не гласају за овај документ!

Ово је кључна порука писма које је српски шеф дипломатије Ивица Дачић у понедељак упутио чланицама СБ, а у које су "Новости" имале увид. У обраћању министра Дачића, јасно се наглашава да се Западни Балкан суочава са новим безбедносним изазовима, ризицима и претњама, на које лидери народа региона треба заједно да пронађу нове одговоре:
- Међутим, нацрт ове резолуције, који је изразито лоше осмишљен и темпиран, прошлошћу се бави на начин који не помаже у суочавању региона са потребама садашњости и будућности и неће допринети да се процес сарадње и помирења охрабри, ојача, олакша и убрза - каже Дачић, и наглашава да о томе најбоље сведоче страсти које је у региону изазвала сама најава "подношења овакве неизбалансиране резолуције, без одговарајућих транспарентних консултација са свим заинтересованим странама".
У поруци чланицама СБ наглашава се да Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ и да је чврсто уверена да наша сећања и активности, чији је циљ да се прошлост не заборави, треба да буду искључиво у функцији помирења и промоције регионалне сарадње и добросуседства:
БЕЗ ГЛАСАЊА У САРАЈЕВУПредставнички дом Парламентарне скупштине БиХ одбио је јуче предлог посланика Социјалдемократске партије Дениса Бећировића да се изјасни о британској резолуцији о Сребреници. За предлог су гласала 22 посланика, 11 их је било против, док су четири била суздржана и без довољне ентитетске већине из РС предлог је упућен Колегијуму Дома на усаглашавање. (М. Ф.)
- Наслеђе прошлости не сме да буде препрека нашој заједничкој будућности. Управо полазећи од тога, а у вези са намером да се СБ на усвајање поднесе нацрт резолуције поводом 20. годишњице злочина у Сребреници, желим да истакнем важност свеобухватног сагледавања свих аспеката и последица њеног евентуалног усвајања по процес помирења и сарадње у региону.
У писму се подсећа да се ове године обележава и двадесет година од потписивања Дејтонског мировног споразума, чији је и наша земља гарант:
- Дубоко сам уверен да оваква резолуција у актуелном моменту може нанети само штету крхком процесу помирења и негативно се одразити на напоре одговорних лидера држава у региону Западног Балкана да створе бољу заједничку будућност.
Дачић поручује да нацрт резолуције о Сребреници као да је писан са "намером да се одреде дозвољени правци јавне дебате и да се ограничи могућност даљег истраживања и утврђивања историјских чињеница, а да се укорењене и изнова подстицане предрасуде о кривцима и жртвама још једном понове":
ИЗЕТБЕГОВИЋ: НЕ ОДБИЈАМО ВУЧИЋЕВУ РУКУБошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да Бошњаци нису одбили руку помирења коју им је пружио српски премијер Александар Вучић и спреман је, каже, да истински ради на томе. Он је рекао да се позитивни помаци могу заснивати само на међусобном поштовању и уважавању. - Вучић је пружио руку помирења, али је његова влада у исто време радила на томе да, пред само обележавање сребреничког геноцида, Орић буде ухапшен и одведен у затвор у Србију - навео је Изетбеговић.


Писмо Дачића: Британци руше мир на Балкану | Политика | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Било би лепо и конструктивно да коментари не буду предуги, и изван задате теме, зар не?

instagram

Instagram